ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Εφημερίδα Απογευματινή
Μπορεί στην Πάρο να οραματιζόταν τη χάραξη ενός «τέταρτου δρόμου» για την οικονομική ανάπτυξη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, όπου και επιστρέφει, από σήμερα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών, τις προσπάθειες για την εξυγίανση της χώρας να αποτελούν προς το παρόν οικοδόμημα χτισμένο στην άμμο και τους αναλυτές να επισημαίνουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο χρόνος δείχνει να έχει μηδενίσει για τα καλά.
Η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών, υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία είναι μονόδρομος, ώστε να μπει, έστω στο… και πέντε, ανάχωμα στην οικονομική ερημοποίηση.
Το «κοκτέιλ» που έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του είναι εκρηκτικό.
Η επιδείνωση της διεθνούς κρίσης αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου.
Άλλωστε, η ελληνική οικονομία, που έχει μπει από καιρό στην πρέσα και κλείνει περίπου τρεις μήνες εποχής μνημονίου, έχει να αντιπαλέψει τα «μαύρα» στοιχεία για το ΑΕΠ, το κακό χάλι κρίσιμων τομέων, όπως η οικοδομική και η βιομηχανική δραστηριότητα, και τη βραδυφλεγή «βόμβα» της ανεργίας, που καλπάζει, πλήττει, κατά κύριο λόγο, νέους και γυναίκες και αφήνει στο περιθώριο κοντά 600.000 συμπολίτες μας.
Εκτόξευση ανεργίας
Το πάζλ της εικόνας της οικονομίας μας, όπως διαμορφώνεται πλέον, προκαλεί κόμπο στο λαιμό. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Παράλληλα, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός και σε συνδυασμό με τους φόρους και τη λιτότητα «ροκανίζει» περαιτέρω το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ακόμα πιο δραματικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ανεργίας, η οποία βαδίζει ολοταχώς προς το 20%, όπως προβλέπει για φέτος η ΓΣΕΕ.
Με την κατάσταση, λοιπόν, της ελληνικής οικονομίας να είναι πρωτόγνωρη, η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι υποχρεωμένη να εστιάσει μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά και στους μήνες που θα ακολουθήσουν σε τρία «καυτά» μέτωπα.
Στη φοροδιαφυγή και στα έσοδα, στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δραστική μείωση των δαπανών και της σπατάλης τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ, με ΟΣΕ και ΟΑΣΑ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να πάρουν το «φιλί της ζωής».
Στον τομέα των εσόδων και της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως τους πέντε μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του έτους θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία έσοδα της τάξης των 26,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μόνο με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειασθεί να επιβληθούν νέοι φόροι το φθινόπωρο και ο νέος προϋπολογισμός του κράτους δεν θα κληρονομήσει στην πλάτη του «μαύρη τρύπα».
Ωστόσο, το όλο εγχείρημα της κυβέρνησης αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο.
Εάν υπολογισθεί, μάλιστα, πως στο πρώτο επτάμηνο του 2010 τα έσοδα που είχαν εισπραχθεί παρουσίασαν υστέρηση, τότε οι μηχανές πρέπει να μπουν στο φουλ για να αποδώσουν.
Τρύπα στο νερό
Στον τομέα της ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπο με την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Με την αγορά να στεγνώνει και το ΠΑΣΟΚ να αναζητεί εναγωνίως έσοδα, η λήψη ταμειακών και μόνο μέτρων θα αποτελέσουν απλά μία τρύπα στο νερό.
Άλλωστε, όσοι φόροι και εάν επιβληθούν, χωρίς τη «μηχανή» της ανάπτυξης, η οικονομία δεν πρόκειται να δει φως στο τούνελ, παρά μόνο περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις και αύξηση της ανεργίας.
Στον τομέα των δαπανών και της σπατάλης, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στα υπέρογκα ελλείμματα στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία και στις ΔΕΚΟ, που εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτα.
Όσον αφορά, δε, στην εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος, αυτή προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου, αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωμές.
Την ίδια ώρα, λοιπόν, που το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να περιορίσει τις δαπάνες, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άμα τη επιστροφή στο γραφείο του, θα πρέπει να προωθήσει δύο ακόμα «καυτούς» φακέλους.
Αρχικά, να επιταχύνει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου, που θα καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές και θα καταργήσει τα σημερινά εμπόδια στην έναρξη κάθε κλειστού επαγγέλματος.
Στο πεδίο αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές αντιδράσεις από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, οδοντίατρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες ταξί. Ταυτόχρονα, η μαζική έξοδος των εκπαιδευτικών προς τη σύνταξη λόγω των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται πως θα είναι το πρώτο μεγάλο μέτωπο του Σεπτεμβρίου.
Σε λιγότερο από ένα μήνα, τα σχολεία ανοίγουν και η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονιών για το μέλλον της διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία θα προκαλέσει εκρηκτικές συνθήκες για τη νέα χρονιά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει μπροστά και το μείζον ζήτημα των κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι ελεγκτές της Τρόικας ήταν ξεκάθαροι, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους, στην Αθήνα, επισημαίνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται συγχωνεύσεις.
Η ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει ακόμα ένα νευραλγικό τομέα, που θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για να ξεκινήσει το «πράσινο» πρόγραμμα έχει ήδη τεθεί επί τάπητος, ενώ στην κορυφή της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων (εκτός από τα τραπεζικά ιδρύματα) βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα κρίσιμα ζητήματα των λιμανιών, των αεροδρομίων, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, της αγορά ενέργειας και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Όπως και να έχει, οι ημέρες που απομένουν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κρίνουν εάν η υστέρηση των φορολογικών εσόδων θα απειλήσει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς στο δεύτερο μισό του έτους πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ’ όσα εισήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Εναλλακτικά σχέδια
Έχοντας, μάλιστα, ως δεδομένο πως η Τρόικα έχει διαμηνύσει πως όποια απόκλιση πρέπει να «θεραπεύεται» με διορθωτικά μέτρα, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει εναλλακτικά σχέδια δράσης με λύσεις, όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών (μέτρα προγραμματισμένα για το 2011) να είναι πιθανό να επισπευσθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου