Στα τέσσερα «υπό διαπραγμάτευση» ακόμη σημεία σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει την ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος, τα γνωστά «swaps», απαντά σήμερα στην Κομισιόν η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας που έχουν τους τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές.
Πρόκειται για τα τελευταία «αγκάθια» μιας πυρετώδους διαβούλευσης που κρατάει από το περασμένο φθινόπωρο, και που έπειτα από συνεχείς επαφές, ανταλλαγή τηλεφωνημάτων και e-mails, «είναι κοντά στο να κλειδώσει, ίσως και μέσα στο προσεχές 15νθήμερο», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας.
Ποια είναι λοιπόν οι απαντήσεις στα 4 σημεία που πρόκειται να αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ ;
1. Προσφορές στο pool : Το πρώτο σημείο αφορά στη δυνατότητα των ιδιωτών- αντισυμβαλλόμενων με τη ΔΕΗ, να κάνουν οι ίδιοι προσφορές (biding) στην Ημερήσια Αγορά για την λιγνιτική ενέργεια που θα αποκτήσουν. Η απάντηση του υπουργείου θα είναι «ναι», αφού «το αίτημα είναι λογικό και εύλογο», και γι’ αυτό το λόγο θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον κώδικα λειτουργίας της αγοράς.
2. Τιμή εκκίνησης : Το δεύτερο ζήτημα άπτεται του κόστους, μιας ελάχιστης δηλαδή «τιμής εκκίνησης», που διεκδικεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ ως αφετηρία της διαδικασίας των swaps, η οποία να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Στην απάντηση του υπουργείου θα περιλαμβάνονται κοστολογικά στοιχεία, και θα αναλύεται η ακριβής μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προκύπτει η εν λόγω τιμή. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν είχε αμφισβητήσει την ανάγκη ορισμού μιας τέτοιας διασφάλισης για τη ΔΕΗ, προτείνοντας μια διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας, όπως ζητούν άλλωστε και οι περισσότερες από τις 22 ελληνικές και ξένες ενεργειακές εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στο market test.
3. Διάρκεια συμβολαίων : Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με τη διάρκεια που έχουν τα συμβόλαια «swaps». Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας- Κομισιόν παραμένει, με την πρώτη να υποστηρίζει στην απάντησή της ότι «καλό είναι τη διάρκεια να την αποφασίσει η αγορά (π.χ. αν θέλει 5 χρόνια, 12 ή 15)», και τη δεύτερη να επιμένει στη 15ετή διάρκεια των συμβολαίων, προκειμένου η φόρμουλα που θα επιλεγεί να είναι μια σταθερή παράμετρος που θα διαμορφώσει το περιβάλλον της αγοράς για μεγάλο διάστημα.
4. Συγκεκριμένοι σταθμοί VS portfolio : Το τέταρτο και πιο σημαντικό όλων ζήτημα, παραμένει το αν η διάθεση λιγνιτικής ενέργειας θα προέλθει από συγκεκριμένες μονάδες- όπως ζητούν οι ιδιώτες- ή από ένα portfolio, μοντέλο στο οποίο επιμένει η ΔΕΗ. Το υπουργείο, που κατά τον συνομιλητή μας, συντάσσεται με την άποψη ΔΕΗ, θα απαντά σήμερα στην Κομισιόν, για το κατά πόσο είναι εφικτό το μοντέλο διάθεσης ενέργειας μέσα από portfolio, αφού οι Βρυξέλλες στην τελευταία τους επικοινωνία είχαν ζητήσει να τους τεκμηριώσει τεχνικά την άποψή του. «Νομίζω πως θα περάσει η λύση του portfolio», σημειώνει στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, που διευκρινίζει πάντως ότι η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά (ακόμη δηλαδή και η σύνδεση της ενέργειας με συγκεκριμένες μονάδες). Θυμίζουμε πως όλες οι ξένες ενεργειακές εταιρείες που συμμετείχαν στο market test, είχαν δείξει σαφή προτίμηση στην απόκτηση ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες (π.χ. Καρδιάς, Αγ. Δημήτριο, Πτολεμαΐδα, κ.ο.κ.). Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, εκτός υπουργείου, η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι και την ιδέα να υπάρξουν δύο διαφορετικές διαδικασίες που προφανώς θα απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες ενδιαφερομένων. Μία από «καλάθι» (με αποδέκτες τις εταιρείες εμπορίας & προμήθειας) και μία από συγκεκριμένες μονάδες (με αποδέκτες εταιρείες παραγωγής). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν δεν έχει συμφωνήσει στο να υπάρχουν και οι δύο διαδικασίες και είναι άγνωστο αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην άποψή της.
Πιθανώς η συμφωνία να «κλειδώσει» μέσα στον Απρίλιο
«Θέλω να πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή, που κρατάει μήνες, θα κλείσει σύντομα, ίσως και εντός 15νθήμερου», λέει στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, που δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό του, αφού η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση, έδειξε ότι μόνο εύκολη δεν ήταν.
Εφόσον, πάντως τα ανοικτά θέματα κλείσουν, τότε στη βάση της συμφωνίας που θα επιτευχθεί, θα υπάρξει μια προκήρυξη, με συγκεκριμένους όρους. «Το ερωτηματικό, λοιπόν, τότε θα είναι το κατά πόσο θα εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον όταν θα βγει στον αέρα η προκήρυξη», απαντά από την πλευρά του στέλεχος της ΔΕΗ, που επίσης δεν κρύβει τον προβληματισμό του, καθώς πλέον θα μιλάμε για συγκεκριμένους αριθμούς που θα πρέπει να καλυφθούν : σε πρώτη φάση 900 μεγαβάτ, δηλαδή στις αρχές του 2012, και εν συνεχεία από 300 μεγαβάτ κάθε επόμενο χρόνο, ώστε να φτάσουμε στα 1.200 μεγαβάτ το 2013, στα 1.500 μεγαβάτ το 2014, και το 2015 να δημοπρατηθεί ακριβώς το 40% που είναι και ο τελικός στόχος που έχει τεθεί από τις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου