Διεύθυνση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΗ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε.Η.Ε
ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 4. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.1οςΟΡΟΦΟΣ.
ΤΗΛ 2463021211-12 FAX 2463021213
e-mail dakespartako@gmail.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Όλο και πιο κοντά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Σκληρά μέτρα λιτότητας στις ΔΕΚΟ


Σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους του βίου της εισέρχεται την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση, ενώ η ίδια η τύχη της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής. «Σε 20 ημέρες θα κριθεί η τύχη μας για τα επόμενα 20 χρόνια» δηλώνουν στο energypress στελέχη του οικονομικού επιτελείου και δίνουν δραματική διάσταση στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε σχέση με το δημοσιονομικό έλεγχο και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αρχής γενομένης από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο και τις αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι βασικές γραμμές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και των άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών υστερήσεων του 2011. Στην πραγματικότητα από τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων 6 δισ. ευρώ εφέτος και πάνω από 26 δισ. ευρώ ως το 2015, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τις πληροφορίες αποδέχθηκε η τρόικα, βάζει σε περίοδο νέας αυστηρής λιτότητας το Δημόσιο, με περικοπές αμοιβών και επιδομάτων για όλους τους υπαλλήλους, περιλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, εισηγμένων και μη. Προβλέπεται πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015, σταδιακή αποχώρηση όλων των συμβασιούχων ως το 2015, κατάργηση μονίμων θέσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν «βιώσιμα». Το πακέτο των μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες περικοπών (μισθοί, λειτουργικές δαπάνες και ΔΕΚΟ) που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με νόμο, όπως απαιτεί η τρόικα.
Αποκρατικοποιήσεις
Κεντρικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις έχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν νωρίτερα όλα τα μέτρα που είχαν συζητηθεί για το 2011 και το κυριότερο να επισπευσθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι εταιρίες - “φιλέτα” βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης καθώς στόχος είναι να αλλάξει το κλίμα στις αγορές αλλά και στις σχέσεις με την τρόικα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγγείλει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την πώληση ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια και στη ΔΕΗ από τον Ιούνιο.
Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει πρώτο θέμα στην ατζέντα τους τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και πρόσθεσε μιλώντας στο γερμανικό “Der Spiegel”: "Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Έλληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν ξένοι εμπειρογνώμονες".
Ενεργειακές εταιρείες
Για τη ΔΕΠΑ, προωθείται η πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση αν θα αποσπαστεί πρώτα ο ΔΕΣΦΑ για να πουληθεί με ξεχωριστή διαδικασία ή όχι. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ακόμα και η παντελής αποχώρηση, σταδιακά, του δημοσίου από την επιχείρηση, όπως πρόκειται να συμβεί με τον ΟΤΕ. Πιθανότερο ωστόσο είναι να περιληφθεί στο πρόγραμμα η πώληση του 17%. Εάν επιλεγεί η λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει option για μελλοντική πώληση και για το management. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, η πολιτική απόφαση για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι πιθανόν ευκολότερη σε σχέση με την υλοποίηση της απόφασης. Όχι μόνον, και κυρίως, επειδή θα υπάρξουν αντιδράσεις του συνδικάτου (η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αλλά δεν έχει κανένα περιθώριο να τις λάβει υπόψη) αλλά επειδή οι «σκελετοί» που θα βγούν στην επιφάνεια όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης της επιχείρησης είναι πολλοί και δυσκολοδιαχειρίσιμοι. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς το καθεστώς στη ΔΕΗ είναι πολύπλοκο. Οι συνομιλητές του energypress έκαναν λόγο το τεράστιο πρόβλημα με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, τις ανενεργές επενδύσεις στις οποίες αναφέρεται η ΓΕΝΟΠ, τα παλιά χρέη του δημοσίου προς την επιχείρηση για τις παρεχόμενες ΥΚΩ πριν το 2006, τη σύμβαση ΔΕΠΑ – ΔΕΗ κ.λπ.
Στο πρόγραμμα έχει μπεί τέλος και η παραχώρηση δικαιωμάτων για την δημιουργία αποθήκης αερίου στα παλιά κοιτάσματα του Πρίνου, παρότι τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν είναι σύνθετα, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Ενεργειακή Αιγαίου εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το υφιστάμενο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: