Βηματίζουμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν είναι μόνον ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Επειδή όμως οι ρίζες της είναι κυρίως πολιτικές, έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες του «πολιτικού συστήματος» και αυτών που ομνύουν στο όνομα «πολιτικοί ηγέτες».
Υπαρκτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως και οι «ηγέτες» που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και αν αυτοί συνεχίσουν να ηγεμονεύουν, το μέλλον προδιαγράφεται με μελανά χρώματα!
Πρέπει όμως να ψάξουμε γιατί και πως μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ιστορία και πολιτισμό, έφτασε στο τελευταίο σκαλί της κατάντιας. Μια χώρα που πριν λίγα χρόνια ήταν αυτάρκης σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές, με πολεμική βιομηχανία, με τουριστική ανάπτυξη και οργανωμένη εμπορική ναυτιλία, με ορυκτό πλούτο και πλούσια σε πετρέλαιο και Φ.Α., σήμερα να μην παράγει τίποτα και να έχει υποθηκεύσει στους ξένους κάθε τί με τα Μνημόνια Ι και ΙΙ!
Ποιός ο ρόλος του «ηγέτη» , του «ηγεμόνα» όπως έλεγε ο Πατριάρχης Φώτιος (810-893 μ.Χ.), στην επιστολή του « Τι εστίν έργον Αρχοντος» ; Λόγια που καταγράφονται πριν πολλά χρόνια και έχουν διαχρονική αξία, λόγω της απαξίωσης της πολιτικής σήμερα…
«…Να περιφρονείς τον πλούτο και να τιμάς την αλήθεια , να μην συμβιβάζεσαι με το ψέμα, να είσαι πρότυπο και παράδειγμα κάθε αρετής και ευσέβειας, να είσαι σταθερός στις απόψεις σου και σίγουρος στις υποσχέσεις σου. Ποτέ μην προδώσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που σε εμπιστεύτηκαν και μην χαριστείς σε καμία παρανομία, ακόμα και στους φίλους σου…».
Σοφά λόγια στον «ΗΓΕΜΟΝΑ» του Πατριάρχη Φωτίου, κάτι που δεν φαίνεται να συγκίνησε-με λίγες εξαιρέσεις-τους «ηγεμόνες» στην εποχή της μεταπολίτευσης . Πρωθυπουργοί, υπουργοί, κομματάρχες, συνδικαλιστές, Νομάρχες, Περιφερειάρχες και άβουλοι πρόεδροι δημοκρατίας, υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων. Μετά την καταστροφή, ψάχνονται πως και ποιοι δεν θα αναλάβουν ευθύνες ή πως θα μοιράσουν καρέκλες υπηρετώντας το σύστημα και χωρίς πυξίδα ψάχνουν στα τυφλά. Το μόνο σίγουρο πως η Τρόικα (ξανά) έρχεται για να μείνει και να θυμίσει πως « ισχύουν οι δεσμεύσεις», κάτι που θα κάνει τον επόμενο Χειμώνα να θυμίζει μέρες του ¨41¨. «Πολιτικό σύστημα» με φθαρμένη εθνική συνείδηση, χωρίς στρατηγική και λογική που οδηγεί στο κενό, θέτοντας σε κίνδυνο και αυτήν την ιστορική ύπαρξη της Ελλάδας !
«ΟΙ ΝΑΝΟΙ» του Αργ.Μαρνέρου ίσως κάτι θέλουν να πουν: « Κάποτε ζούσε μια Χιονάτη και την φρόντιζαν Επτά Νάνοι/. Αυτό είναι το παραμύθι/. Κάποτε υπήρχε μια Ελλάδα, που την καβάλησαν για χρόνια. Αυτό είναι η ιστορία/. Τα παραμύθια υπάρχουν όταν λείπει η ιστορία/. Κι όταν γράφει η ιστορία, δεν είναι καιρός για παραμύθια/. Ας μιλούμε λοιπόν στα παιδιά μας, όχι για τους Επτά Νάνους/ μα για τα χρόνια της μεταπολίτευσης, που ήταν γεμάτα με Νάνους/.»
Αν κάποτε τους ξένους τους ονομάζαμε επισκέπτες και πελάτες στα τουριστικά μονοπάτια της χώρας, σήμερα φτάσαμε να τους παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία κι αυτοί, μας θεωρούν πλέον, υπηρετικό προσωπικό!
Φάρμα η «Ελλάς», με τον τσομπάνη ξένων προδιαγραφών, τα τσομπανόσκυλα εγχώριας ράτσας και καλοταϊσμένα, όλα στον αέρα, με τα πρόβατα στην στάνη ζαλισμένα και σε κατάθλιψη και η θεραπεία με φάρμακα placebo !
Η νέα τρικομματική κυβέρνηση ήδη ορκίστηκε, ο λαός δεν έχει πολλές προσδοκίες, δείχνει ανοχή, δεν θα ανεχθεί όμως χειρότερα. Αλλά σίγουρα απαιτεί τιμωρία των ενόχων αυτής της κατάστασης!
Απαιτεί να γίνει πράξη η προεκλογική υπόσχεση του κ. Α. Σαμαρά για σύσταση εξεταστικής και διώξεις κατά πολιτικών προσώπων, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να φθάσουμε στο Μνημόνιο και να παραδοθεί η Ελλάδα στους ξένους !
Ο Έλληνας είναι Πατριώτης, θέλει την Ενότητα για να βγεί από τα δύσκολα, αλλά η Εμπιστοσύνη αποχτιέται όταν ο κυβερνήτης τιμά τον λόγο του !
Ανεξάρτητα όμως από τα αίτια της Ελληνικής κρίσης, οι όροι της δανειακής σύμβασης και του Εφαρμοστικού, εξοντώνουν την Ελληνική Κοινωνία. Αν συνεχιστούν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, στα ταμεία του Κράτους θα μπούν λιγότεροι φόροι και λιγότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η οικονομική ασφυξία θα απαιτήσει νέους φόρους και νέες περικοπές από τους «μη έχοντες !».
Άρα για την νέα κυβέρνηση ,ανάπτυξη θα υπάρξει μόνον με την αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής των περικοπών, που σημαίνει ύφεση – φτώχεια – κοινωνικές εντάσεις. Είναι δε αυτονόητη η προσπάθεια εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου για μείωση των κρατικών εσόδων. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, όσο κι αν θέλει ο Θεός να βοηθήσει, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου
Κάτι θέλει να μας πει όμως από το υπερπέραν όπου βρίσκεται ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκον: «Όταν ο λαός διατηρεί τις αρετές του και την επαγρύπνηση του, καμιά κυβέρνηση, με οποιαδήποτε ακρότητα, αδυναμία και αστόχαστες πράξεις δεν μπορεί σοβαρά να τον βλάψει, στο σύντομο διάστημα που θα κυβερνήσει».

Διαμαντής Θ.Βαχτσιαβάνος