Σημάδια βελτίωσης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα αλλά και ανησυχητικά μηνύματα στο κομμάτι των επισφαλειών περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνει η ΔΕΗ την Πέμπτη. Η γενική εικόνα αναμένεται να είναι θετική με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη κάποιων λίγων εκατομμυρίων ευρώ, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν κερδοφόρο ενώ στο δεύτερο μισό του έτους το οποίο παραδοσιακά είναι χειρότερο από το πρώτο, ήρθε η επιδείνωση, η οποία και οδήγησε την εταιρεία στο να καταγράψει ζημιές για το σύνολο του έτους. Η ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθηθεί εκτός απροόπτου και φέτος.
Ως βασικές αιτίες για τη μείωση της κερδοφορίας, προβάλλονται εξωτερικοί παράγοντες, με δεδομένες μάλιστα τις σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν προκύψει εξαιτίας των αιματηρών μισθολογικών περικοπών που έχουν εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, σε αντίθεση με άλλες ΔΕΚΟ που αψήφησαν το σχετικό νόμο. Έτσι οι αρνητικές επιδόσεις αποδίδονται κυρίως στις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αγορές ρεύματος από τρίτους) αλλά και στο κόστος του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Σημαντικό ρόλο εξάλλου έχουν παίξει και οι υψηλοί φόροι.
ΕΕΤΗΔΕ
Τα αποτελέσματα εξαμήνου πάντως ανακοινώνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη ΔΕΗ καθώς μόλις χθες έληξαν οι πρώτοι λογαριασμοί που περιλαμβάνουν την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) για το 2012. Η εταιρεία αναμένεται να διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες σε τι βαθμό οι πελάτες της ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή του τέλους και πόσοι λογαριασμοί έμειναν απλήρωτοι. Η ανησυχία που επικρατεί είναι μεγάλη καθώς μάλιστα υπάρχει και το προηγούμενου του ΕΕΤΗΔΕ για το 2011, με την έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών που ξεπέρασαν το 1,2 δις. Το φετινό ΕΕΤΗΔΕ είναι μεν σε περισσότερες δόσεις, ωστόσο η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η εταιρεία βρίσκεται σε στάση αναμονής. Θυμίζουμε ότι σε σχέση με το 2011 έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε πέντε διμηνιαίες από 2 που ίσχυσε πέρυσι. Παράλληλα όμως η ΔΕΗ έχει κινητοποιηθεί ώστε να είναι περισσότερο έτοιμη για να αντιμετωπίσει νέα αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών, με τη χρήση call centers.
Σε κάθε περίπτωση, στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, θα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των απλήρωτων λογαριασμών στα ίδια επίπεδα που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, καθώς στο διάστημα αυτό δεν υπήρχε χαράτσι.
Καμπανάκι
Εκεί όμως που υπάρχει σήμα κινδύνου για την εταιρεία, είναι στο κομμάτι των επισφαλειών που έχουν αυξηθεί (περίπου 20%) καθώς ένας ανεξόφλητος λογαριασμός δεν καθίσταται αυτόματα επισφαλής αλλά μετά από ένα διάστημα περίπου έξι μηνών. Καθώς λοιπόν στο πρώτο εξάμηνο «ωριμάζουν» οι οφειλές που υπήρχαν στο τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί καταγράφονται πλέον ως επισφαλείς.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου