Διεύθυνση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΗ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε.Η.Ε
ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 4. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.1οςΟΡΟΦΟΣ.
ΤΗΛ 2463021211-12 FAX 2463021213
e-mail dakespartako@gmail.com

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014


Αποφασίστηκε και διατάχθηκε επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ

Συνεχίζουμε τον αγώνα διαμηνύει το ιστορικό σωματείο Σπάρτακος

Στο μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προχώρησε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση, προκειμένου να διακοπούν άμεσα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του «μικρής» ΔΕΗ.

  Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για εργάσιμη ημέρα, καθώς προληπτικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε από την Παρασκευή τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου αυτό το Σαββατοκύριακο «λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».
«Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους, αποφασίζουμε: Κηρύσσουμε σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ…», αναφέρεται στο ΦΕΚ, που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.
«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη.
«Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους», αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής το Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περίπου έξι ώρες, έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ως προς κάποια αιτήματά της.

Σπάρτακος: Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.
Ο «Σπάρτακος» χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική την τακτική της επιστράτευσης και τονίζει ότι «ο αγώνας μας δεν καταστέλλεται από καμία απόφαση δικαστηρίου, από καμία απολυταρχική/αντιδημοκρατική συμπεριφορά, γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των εργαζόμενων, αλλά είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας».
Κάνει λόγο επίσης για υπευθυνότητα στο χειρισμό της απεργίας (εννοώντας προφανώς ότι ως τώρα οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση ήταν σχετικά περιορισμένες) η οποία όπως επισημαίνει «ενόχλησε τους κυβερνώντες που την ώρα που τολμούν να μιλούν για Δημοκρατία, αρνούνται τον διάλογο και την κουβέντα και εφαρμόζουν το “αποφασίζουμε και διατάζουμε” προχωρώντας σε επίταξη επικαλούμενοι(δήθεν) το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Διαμαρτυρία κατά της επιστράτευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης (Βασιλίσσης Σοφίας) για να αποτραπεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. « Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, χθες ήταν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, αύριο θα είναι η σειρά του κάθε κλάδου που θα αντιστέκεται στην ολομέτωπη επίθεση, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στους εργαζόμενους, στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Κανείς να μη μείνει μόνος του. Να υψωθεί τείχος αλληλεγγύης!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καταλήγει:
«Η επιβολή των νόμων του κεφαλαίου με την άγρια καταστολή, την τρομοκρατία, με το δόγμα "νόμος και τάξη", δε θα περάσει!».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματικό πραξικόπημα η επιστράτευση των απεργών

«Ντύθηκε στο χακί» η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση «η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως το προωθούμενο οικονομικό, πολιτικό, αντικοινωνικό και αντι-αναπτυξιακό έγκλημα της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων, η συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και η προώθηση της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορούν και πρέπει να γίνουν τα απόρθητα τείχη που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και την κυβερνητική μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική».

Εμμένουν στην απόσυρση του «αντεθνικού νομοσχεδίου» οι ΑΝΕΛ

«Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη “υπερασπιζόμενη”, έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της “δικαίωμα”, με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας; Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

ΚΚΕ: Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε λύνονται τα προβλήματα.

Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος, υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας.
«Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με αλλαγές επώδυνες στις εργασιακές τους σχέσεις, με μείωση μισθών, την πληρώνει συνολικά, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος, υποστηρίζει το κόμμα της συγκυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ότι οι περικοπές ηλεκτροδότησης που απαιτήθηκαν από την έναρξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ υπήρξαν απειροελάχιστες έως μηδαμινές.
«Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δριμείες υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης, ενώ τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο δημοψήφισμα που έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική να συγκεντρωθούν ή όχι οι απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών.
Για πιθανές περικοπές ηλεκτροδότησης προειδοποίησε από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας ότι το πρωί του Σαββάτου, συνολικά βρίσκονταν εκτός λειτουργίας 14 μονάδες, λόγω της συνέχισης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: