Η Ν.Δ. «τρώει» τους συνδικαλιστές τηςΤης ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. με τους συνδικαλιστές του κόμματος που απαιτούν τη δημιουργία αρραγούς μετώπου κατά των αντιλαϊκών μέτρων, σε αντίθεση με τις βουλές της ηγεσίας που διά στόματος Σαμαρά την περασμένη Δευτέρα διεμήνυσε σε «όσους εκβιάζουν την κοινωνία να μην ψηφίσουν τη Ν.Δ.».
Η απειλή που εκτόξευσε ο Θ. Λυμπερόπουλος προς τον διοικητή του ΙΚΑ ότι θα τον λιώσει ήταν αρκετή για να δει την πόρτα εξόδου απ' τη Συγγρού και τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα συνδικαλιστικού της Ν.Δ.
Η κόντρα είχε πρώτο θύμα τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί Θ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος διεγράφη την Παρασκευή το βράδυ ύστερα από απειλές που εκτόξευσε κατά τον διοικητή του ΙΚΑ ότι θα τον λιώσει. «Ο κ. Λυμπερόπουλος διαγράφεται από τη Ν.Δ. Αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί», ήταν η λακωνική ανακοίνωση του Γ. Μιεχλάκη.
Το καμπανάκι στη Συγγρού χτύπησε μετά την πραγματοποίηση τριών συσκέψεων συνδικαλιστών, δύο καθαρά κομματικών και μιας ευρύτερης, με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με στόχο τη χάραξη από κοινού κινητοποιήσεων.
Της σύσκεψης αυτής ακολούθησε μιαν άλλη, ηγετικών στελεχών του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ., από την οποία απεστάλη, μέσω κομματικής οδού, το μήνυμα προς τους συνδικαλιστές ότι το κόμμα πρέπει να κινείται συντεταγμένα και να μην υπακούει τα κελεύσματα συντεχνιών και επιμέρους αιτημάτων διαφόρων κλάδων.
Ο στόχος ήταν κυρίως ο «πράσινος» Φωτόπουλος, αλλά οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. και κυρίως ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών ταξί Θ. Λυμπερόπουλος ξεσηκώθηκαν κατά της ηγετικής ομάδας.
Ο κ. Λυμπερόπουλος μάλιστα, αναπληρωτής γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ. μέχρι την Παρασκευή είχε απειλήσει με παραίτηση από τον κομματικό θώκο, ενώ το τηλέφωνο του γραμματέα συνδικαλιστικού Γ. Μανώλη χτυπούσε ακατάπαυστα και από άλλους. Φαίνεται όμως ότι έπεται συνέχεια, καθώς δεν είναι μόνο οι «συντεχνίες», αλλά και άλλοι που αντιτίθενται στην κομματική γραμμή. Οι πληροφορίες θέλουν να συντάσσονται με τις «συντεχνίες» και οι Γ. Κουτσιούκος, πρόεδρος της ΔΑΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Η. Ηλιόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ι. Λουράντος, ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, που συνήθως χαρακτηρίζεται για τις μετριοπαθείς του τάσεις.
Ο τελευταίος άλλωστε διαμήνυσε την περαμένη εβδομάδα, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τους προέδρους του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, να μην «υποδεικνύουν», αλλά να «συμβουλεύουν» την κυβέρνηση, αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται για επιχειρησιακές συμβάσεις και για μείωση των κατώτατων αποδοχών.
Και ναι μεν οι απόψεις όλων των προαναφερθέντων δεν είναι ακριβώς «μια γροθιά», ωστόσο κυρίως οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν έως και «γλυκανάλατη» τη στάση της ηγεσίας, «που έφτασε να απευθύνεται στο μεσαίο χώρο και να εγγυάται κοινωνική ειρήνη».
Οι ίδιοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να διαμηνύουν ότι «οι συνδικαλιστές με την παλαιά έννοια του όρου "πέθαναν" και οφείλουν πλέον να υπακούουν στη γραμμή που επιτάσσει η ξεσηκωμένη βάση του πληθυσμού που βάλλεται ακατάπαυστα από τη λαίλαπα των μέτρων».
Το μήνυμα προς την ηγεσία είναι σαφές: Ηρθε ο καιρός να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Προς το παρόν, η ηγετική ομάδα εμμένει στη μετριοπαθή της στάση και στην άποψη ότι το κόμμα πρέπει να μείνει μακριά από ακραίες καταστάσεις και κινητοποιήσεις. Πως πρέπει να εξακολουθήσει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως το φορολογικό την περασμένη εβδομάδα, αυτό το «άλλο μείγμα πολιτικής», που καταλήγει πάντως στον ίδιο στόχο, της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων.
Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη ο Αντ. Σαμαράς θα εξακολουθήσει την ίδια στάση, δεδομένου ότι και αρκετοί βουλευτές, ακραιφνείς υποστηρικτές του ίδιου, συμπαρατάσσονται με τη στάση των συνδικαλιστών. Και οι πιέσεις προς την ηγετική ομάδα το επόμενο διάστημα δεν θα βαίνουν ασφαλώς μειούμενες, αλλά εντεινόμενες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου